donderdag 4 september 2014

Wat is een lockpick gun?

Een lockpick gun, ook wel bekend als lock pick pistool, pick gun, of een elektrisch sloten openmaker is een instrument dat kan worden gebruikt voor het openen van een mechanisch cilinderslot (een voorkomende vorm van cilinderslot) zonder gebruik te maken van de sleutel. Een stalen staaf wordt in het slot gestoken en de pick gun vuurt de staaf af tegen alle pinnen tegelijkertijd. Ze maakt de cilinder vrij van alle pinnen, waardoor het kan worden gedraaid met behulp van een torsie sleutel. De lockpick gun is een alternatief voor conventionele lockpick tools die doorgaans veel moeilijker zijn in gebruik.

Een cilinderslot bestaat uit een rij onderste pinnen en een set van sluit pinnen aan de bovenkant. De onderste pinnen bewegen binnen de kanalen in het cilinder samenstel en worden gesneden in verschillende lengtes corresponderend met de sleutel. De bovenste pinnen kunnen worden geïnstalleerd in het slot zelf en een veerdruk dwingt deze naar beneden waardoor het cilinderslot niet kan openen. Als de verkeerde sleutel wordt geplaatst zal er een afwisselend druk op de onderste pinnen zijn die te hoog of niet hoog genoeg is. Het slotcilinder kan dan niet worden geopend. Wanneer de onderste pennen kunnen worden gemanipuleerd door het manipuleren van de bovenste pennen kan de cilinder vrij draaien.

Een traditionele lock pick gebruikt trial-and-error methoden om de juiste uitlijning van de borgpinnen te vinden. De pick gun gebruikt een primaire natuurkundige wet, de energieoverdracht door get tijdelijk te opschieten van alle bestuurder pinnen in het cilinderslot. De lockpick gun slaat alle energie over van de onderste pinnen naar de bovenste in een keer met een grote impact. De onderste pinnen dragen hun kinetische energie naar de sluit pinnen en komen volledig tot stilstand zonder het penetreren van de behuizing in het slot. De sleutelpinnen kunnen worden gehaald uit het cilinderlichaam in het slot door een pick gun. De veren dwingen de sleutelpinnen terug in de cilinder, waardoor het cilinderslot tijdelijk vrij is. De fysieke kracht van de impact is vergelijkbaar met biljart, waar de keu slaat op de eerste witte bal die vervolgens de overdracht van kinetische energie overhevelt naar de cue bal. De speelbal valt dan in een gat. Aangezien de twee ballen niet erg elastisch zijn en omdat de doelgroep bal vrij is om te bewegen, zal de cue bal niet zo eenvoudig op zijn plek raken als een pin door gebruik te maken van een lockpick gun.

Dezelfde fysische principes zijn betrokken bij klopsleutels, maar de lockpick gun automatiseert het proces. Een correcte toepassing van een pick gun kan een slot zeer snel openen in vergelijking tot de traditionele lock picking methoden. Het kan echter grote gevolgen hebben om desloten handmatig open te maken met lockpicks. Tijd is daarin meestal essentieel.

Legaliteit

De eerste pickguns werden ontwikkeld om de politie te helpen bij het openen van sloten zonder de aanvullende opleiding die nodig is voor de traditionele lockpicking technieken. Hoewel lock picking vaak wordt geassocieerd met criminaliteit, worden lockpick guns niet vaak gebruikt door criminelen omdat d techniek te moeilijk is en het apparaat zal de aandacht van de politie trekken. Sommige rechtsgebieden kunnen een pick gun classificeren als inbraak gereedschap of hun bezit op andere wijze te beperken. Een persoon die het draagt moet dan een politieagent of een slotenmaker zijn om in het bezit te zijn van een lockpick gun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten